top of page
Qi gong: att odla livsenergi

Qi gong betyder ordagrant "energi-arbete", eller mer bildligt översatt: "att odla livsenergi". Det består av mjuka till mer dynamiska och kraftfulla rörelser utförda på ett medvetet och graciöst sätt. Qi gong praktiseras oftast stående men kan även innefatta både sittande och liggande övningar.

Qi gong används traditionellt för att vidhålla hälsan i optimalt skick samt för rehabilitering, energipåfyllning och som en väg till andligt växande. För det mesta är qigong en behaglig upplevelse men i vissa program stöter man på aspekter som kan upplevas som fysiskt eller mentalt utmanande. Målet är att med regelbundet utövande komma igenom dessa utmaningar för att eliminera blockeringar och bli starkare.

Qi gong kan med fördel kombineras med sunda levnadsvanor för att maximera livets gåvor och möjligheter. Det blir till slut till en ny livsstil med mer medvetenhet och självkännedom.

Qi gong jämfört med andra rörelseformer:

I qi gong finner vi en dimension som ofta saknas i andra träningsformer där betoningen ligger mestadels på muskulaturen och fysisk struktur. Den dimensionen är medvetenheten, alltså  koncentrationen på den inre kraften förstärkt genom medveten andning.

Men kan man ändå få snygga och starka muskler med qi gong? Det kan man och det får man ibland till synes utan ansträngning i jämförelse med andra träningsformer! Syreupptaget blir mer optimalt, näringen absorberas bättre och förbränningen blir snabbare. Hjärtrytmen är inte överdriven jämfört med träningformer med mer press och flås vilket resulterar i märkbart mindre oxidering i dina celler som då alltså åldras mycket långsammare. Dessa är några av orsakerna till varför dina muskelfibrer, din bindväv och ditt skelett blir spänstiga och starka. ​​Utövar man medel- och dynamiska qi gong-former är det fysiska arbetet och andningen mer intensiva. Man arbetar dessutom mycket på sin kroppshållning, slappnar av där det behövs, rätar ut kroppen och justerar sitt sätt att röra sig. Med bättre hållning får man starkare rygg, bättre kapacitet i lungorna och mer avslappnad diafragma vilket naturligt ger bättre bålstyrka.

​Olika varianter av qi gong

Eftersom Kina är ett ofantligt stort land med en lång historia har det utvecklats många qi gong former under historiens gång:​

- Mjuk qi gong med långsamma, lätta rörelser​

- Medel qi gong är en mer dynamisk form med både lätta och mer ansträngande övningar

- Dynamisk qi gong innefattar övningar som är mer fysiskt och mentalt krävande​
- Meditativ qi gong består av precisa stillastående eller sittande ställningar som löser upp både fysiska och mentala spärrar​ - Monastisk qi gong har formats av munkar på både taoistiska och buddistiska kloster

​- Medicinsk qi gong är en del av den traditionella kinesiska medicinen (tillsammans med akupunktur, massage, örtmedicin, koppning och värmebehandling) där ”patienten” tar ansvar för sitt tillfrisknande genom att utföra terapeutiska och stärkande  rörelser för att komma i balans och bibehålla hälsan​.

 

Gemensamt för alla är att man fokuserar på sina inre krafter med hjälp av koncentration, andning, medvetna rörelser och en ständig kontakt med alla sina sinnen. Det är ett sätt att lära  känna sin kropps alla ”gömmor och vrår”, en slags utbildning i självkännedom genom rörelse och koncentration. Denna inre kraft är vårt fundament och alla kroppsliga, mentala eller  emotionella uttryck som inte har sitt ursprung däri förblir ytliga, bräckliga och oförankrade.

​Under utbildningen kommer du att lära dig mer om qi gongs historik.

Qi Gong is the perfect opportunity to be curious about who you are.

When you do physical training you become strong.

 

When you practice qi gong you become empowered.

Qi Gong - Upptäcktsfärd till Stillhetens rike

 

Ett stort kliv i den rörliga världen kräver ett lika stort kliv in i stillhetens sfär. Stillheten är axeln runt vilken all rörelse äger rum och där du tar kontakt med din inre intelligens. Det är där du kan samla de olika fragmenten av dig själv som du upplever i det aktiva och rörliga livet och bli en enhet igen.

 

Qi Gong kan vara färdmedlet som tar dig till livets andetag och den vitala livskraften. Du kan ackumulera styrka genom att odla den subtila energin. När man utövar Qigong är de yttre tecken på att man gör något få men det är då den inre världen är mest aktiv. I Qi Gong finner vi konsten att utöva avslappnad koncentration där man tonar in sig på den inre kraften och betraktar sina rörelsers skönhet och styrka.

 

Ju oftare vi utövar denna konst och ju fler vi är kan vi bättre lugna de oroliga vibrationerna i vår omgivning och i världen. Vi kan även ta ett steg mot en djupare medvetenhet och större individuell och därmed global utveckling.

bottom of page